I somras delade jag under en vecka med mig av restips från franska Rivieran på resebyrån Apollos Instagramkonto. Alla har inte Instagram och en del var lediga i somras och missade dem. Därför kommer mina tips i repris nedan.
Den här veckan får du följa Kristina till franska Rivieran. Kristina har bland annat skrivit reseguiden ”Mitt Nice”.
Kul att få vara här på #apollosverige den här veckan! Mitt första tips från #franskarivieran är de snygga glassarna från #Amorino. Inte helt praktiska i värmen men snygga.
Långa allmänna sandstränder, lyxiga strandrestauranger med alla bekvämligheter och små udda badvikar – #franskarivieran kan erbjuda alla varianter. Fotot är från #capdantibes.
Så här har du kanske inte sett Place Masséna i Nice förut. Vill du ha bilder med mjukt ljus och folktomma gator är tidiga mornar ett hett tips. Har du tur prickar du en dag när städpatrullen varit ute och spolat gatorna. Vattenytan ger snygga speglingar.
Har du frågor om #Nice eller #franskarivieran? Jag kan förstås inte allt men jag som är gästinstagrammare denna vecka har skrivit en guidebok (som heter #MittNice) och har bott här nere på deltid sedan 2009 så ett och annat har jag koll på. Fråga på så försöker jag svara under veckan.
Har du ett favoritcafé där du är stammis? För mig är le vieil Antibes ett sådant ställe. Det ligger mitt i smeten, har billigt kaffe och trevliga servitörer.
#Biot är känt som glasbyn eftersom glasblåsning är byns traditionella hantverk. Fram till april 2017 pågår en utställning med färgstarka statyer av #LesCapron.
Jag kan inte gå förbi någon av kryddbutikerna i #VieuxNice utan att ta en bild. Samma sak med högarna av färgglada tvålar, lavendelbuketter och flaskorna med olika sorters olivolja. Tur att det finns stora minneskort!
En av anledningarna till #franskarivierans popularitet är att man kan kombinera sol och bad med shopping eller kultur, exempelvis besöka det utmärka Chagallmuseet i #Nice på förmiddagen och ta ett dopp på eftermiddagen.
Maten, särskilt tillgången till säsongens frukt och grönt på marknader, är nog det jag uppskattar allra mest. Klassiska sommarrätter är farcis (gratinerade fyllda grönsaker), Salad Niçoise och tourte de blette (mangoldpaj). Missa inte pissaladière (sardell- och lökpaj), Niceravioli eller lentilles du Puy et Perugines (min favorit, linsgryta med korv). Att jag inte nämnt ostron beror på att de är bäst i månader med R och något man frossar i runt jul. God måltid!
Klassisk #Nicevy – det berömda #Negresco. Förutom #lyxhotell är det praktiskt taget ett konstmuseum inuti. Ta en drink i baren och upplev den magnifika kupolen inifrån.
En timme med det #smalspåriga #kottetåget (ånglok på söndagar!) längs floden Var och man kommer till den pittoreska byn #entrevaux
Godkväll från stekheta #franskarivieran, 33 grader klockan 21!
Tågresan längs kusten österut från Nice är en av de vackraste jag vet. Ett trevligt mål är citronstaden #Menton precis vid italienska gränsen.
Stort tack till dig som följt, gillat och kommenterat under min gästvecka! Tack också #apollosverige för möjligheten att visa upp några av mina favoriter från #franskarivieran! Mina sista tips (för den här gången:)) är att följa #MittNice för fler bilder eller varför inte skaffa boken med samma namn från @Karavanreseguider (som även har personliga guideböcker från många andra resmål). Trevlig kväll önskar @kristinahsvensson och tack för mig!
Det som saknas i bilderna ovan är platsangivelserna samt de kommentarer och tips som kom från följarna. För att läsa dem, se ApolloSveriges Instragramkonto .