Vad sägs om ett rum fullt med fantastiska chokladskapelser? Där luften nästan är mättad av chokladångor? Det sprang jag på i somras. Konstverken var gjorda av olika mästerkockar verksamma på Rivieran idag.
Anledningen till att jag hittade detta var att jag tänkte att när det är aningen för varmt ute kan det vara skönt slinka in på ett svalt museum. Så jag gick in på Musée Escoffier de l’Art Culinaire som ligger i en gränd i Villeneuve-Loubet.
Auguste Escoffier – kockarnas kock
Namnet Escoffier kan vara bekant. Auguste Escoffier räknas till det franska kökets fäder. Hans byst i vitt socker syns här ovanför. Museet är inrymt i hans födelsehus i Villeneuve-Loubet. Egentligen var jag i byn för att titta på ett helt annat hus, nämligen slottet högst upp. Det var tänkt som research till nästa bok. Men det slottet fick man ej fotografera (och ärligt talat så såg vi inte så mycket av det heller. Den guidade turen handlade mer om alla växter runt slottet). Så det blir choklad istället.
Museet var småtrevligt. Huset är inte byggt för att vara museum så man får gå lite upp och ner och hit och dit. Det är kanske inte nödvändigt att resa långt för att besöka det men är du i närheten så kila in. Förutom chokladutställningen finns det ett rum med olika historiska menyer. Det tyckte jag var rätt intressant, gav en inblick i vad man åt under la belle époque. Under sommaren bjuder de alla besökare på Peach Melba, det är en av de efterrätter som Escoffier skapade.
Tipsar Kristina