Lavendel har blivit symbolen framför alla andra för Provence. Lavendeltvål, lavendelhonung, lavendelessens, lavendelskorpor, torkade lavendelbuketter, lavendeldoftande handcreme, lavendel på målningar, vykort med lavendelängar, böcker om lavendel, torkade lavendelblommor till potpurri eller i små tygpåsar – i Provence är det lavendel på och i allt. Jag har även testat lavendelglass. Den var riktigt god faktiskt.
Tips för att uppleva lavendelblomningen i boken Ett år runt Antibes
Lavendel har därför en självklar plats i mina böcker. Blomningen har fått ett eget kapitel med många foton i boken Ett år runt Antibes. I den boken har jag också med en annan populär blomning som måste upplevas på plats, nämligen mimosan.
Vild respektive odlad lavendel
I Provence växer lavendel vild på platåer över 1000 meter över havet. Det är ingen rymling, det är en inhemsk art som ingår den låga buskvegetationen som är så vanlig i kalkbergen där vi gillar att vandra höst, vinter och vår. Sommartid när lavendeln blommar är det ofta för varmt att vandra där.
Den odlade lavendeln i sina spikraka rader går att uppleva med egen bil eller organiserade turer. Den är antingen Lavandula angustifolia eller någon av otaliga hybrider som går under samlingsnamnet lavandin. Lavandin är populär då den ger högre avkastning än lavendel men den doftar inte lika gott.
Bästa tiden uppleva lavendelblomningen är början av juli
Är våren varm kommer blomningen igång tidigare men normalt blommar lavendel från mitten av juni och en bit in i augusti. Det är inte helt lätt pricka in rätt tid. Kommer man för tidigt är fälten inte så färgstarka och i slutet är fälten skördade. En minnesregel är att ju högre upp desto senare blomning.
Bästa blomningen brukar krocka med politikerveckan i Almedalen som är första veckan i juli. Det gjorde att jag i några år alltid missade lavendelblomningen för att jag jobbade under Almedalen. (En annan minnesregel är att Bokmässan i Göteborg alltid krockar med kulturarvshelgen då man skulle kunna besöka många ställen som är stängde annars).
Är man på plats en kortare period kan man antingen kolla webbkameror eller åka på vinst och förlust. Däremot vill jag nämna att turistbyråerna inte alltid har koll. Bilderna i detta inlägg är från juni ett år. Dagen innan hade en läsare som frågat på turistbyrån fått besked att ingen lavendel börjat blomma ännu och ingen idé att åka. Hon missade därför det vi såg.
Fotoställe nummer ett
Fotoställe nummer ett är lavendelfältet framför cisterciensklostret Abbaye de Sénanque utanför den pittoreska byn Gordes. Odlingen är inte särskilt stor, det är i princip ett fält, men detta är en av de allra vanligaste vykortsmotiven från Provence. Jag gissar att blomningen är tidig här samt att morgonljus är bäst. Själv har jag inte varit just där i lavendeltider utan bara sett fältet i ganska grått vinterljus.
Stora lavendelfält på Valensoleplatån
På Valensoleplatån mellan Luberonbergen och Georges du Verdon (som båda två är besöksmagneter) är det tätt mellan lavendelfälten. Här är blomningen medeltidig, enstaka fält kan skifta i lila redan i mitten av juni. Runt Valensole finns en la route de la lavande som snirklar sig runt många snygga fält.
Är man ute senare på säsongen kan det vara bättre att åka upp till Sault norr om Luberonbergen. I Sault hittade jag vyn som användes på bokomslaget till Mitt Provence (reseguide som numera är slutsåld).
Egen bil eller organiserad tur
Inget slår att köra runt med öppna vindrutor bland fälten och parkera bilen i vägrenen när man ser ett särskilt snyggt fält tycker jag. Men den som inte har egen bil kan åka med organiserade dagsutflykter från Marseille, Avignon eller Aix. Fördelen med en guide är att de vet var de bästa vyerna är just då.
Oavsett metod är det väl värt att uppleva den. Snart börjar årets lavendelblomning.